RWANDA Huye Mountain Cyarumbo Micro Lot

7.40

karamel, citrónová tráva, kyslosť grapefruitu s náznakmi vanilky v dochuti
SCA: 86.25

250 g

Na sklade

Kategórie:

Popis

Spracovateľská stanica HUYE MOUNTAIN sa nachádza na svahoch rovnomennej hory v regióne Huye v južnej Rwande. Vlastní ju David Rubanzangabo – filantrop, ktorý sa príkladne stará o drobných farmárov, ktorí dodávajú kávu na jeho stanicu. Od svojho založenia v roku 2011 je počas obdobia zberu spoločnosť Huye zásobovaná približne 1330 farmármi, ktorí dodávajú čerstvo zozbierané kávové čerešne do 26 zberných staníc v okolí obce Huye, ktoré denne navštevuje kamión na zhromažďovanie kávy. Typicky farma v regióne má iba štvrtinu hektára, s približne 200 kríkmi, s výnosom okolo 4 kg čerešní na ker, takže každá farma vyprodukuje iba 2 vrecia kávy.

Odrodou je bourbon, ktorý vďaka nadmorskej výške 1600 až 2300 metrov nad morom prináša v pohári veľa komplexných a vynikajúcich chutí.  A vďaka Davidovej snahe o kvalitu získavajú miestny poľhospodári za svoju prácu aj viac peňazí.
Potvrdením vysokej kvality, je aj úspech Huye v súťaži Cup of Excellence: 2. miesto v roku 2012 a 6. a 11. v roku 2013 s dvoma súťažnými lotmi. Aby podporil konzistenciu kvality, každý rok David obdaruje farmu, ktorej kávy získajú najvyššie skóre kravou (40 kráv pre jednotlivé farmy) alebo kozou (60 výhercov v minulom roku). Krava prináša rodinám vyššiu životnú úroveň vďaka mlieku ktoré im bude poskytovať približne 6 rokov a neustálym prísunom organického hnojiva pre kávové stromy.

Spracovanie je založené na mokrej metóde typickej pre východnú Afriku. Čerstvo dodávaná káva sa kontroluje, aby sa zabezpečilo, že sa spracujú len dobré a zrelé čerešne. Čerešne sú vložené do prijímacej nádrže, odkiaľ sú následne odstránené menej kvalitné plávajúce kusy. Z hustejších, vysokokvalitných čerešní sa pred vstupom do betónovej fermentačnej nádrže, kde sú držané po dobu 12 až 15 hodín, odstráni dužina pomocou kotúčového drviča Penagos. Jedná sa o suchý proces kvasenia, čo znamená, že nie je pridaná extra voda. Potom je táto lepkavá hmota (obsahuje okrem zŕn veľa zbytkov dužiny) dostatočne voľná na to, aby bola premývaná a nádrž sa naplní vodou a roztočí veľkou drevenou lopatkou. Tento proces sa opakuje 4 krát aby sa zaistila čistá káva predtým, než sa odvedie vodnými kanálmi (pri ďalšom odstraňovaní plavákov) a následne prepraví na vyvýšené lôžka na sušenie. Počiatočné drenážne sušenie je v tieni, pretože káva môže byť v tomto bode poškodená, ak je vystavená príliš veľkému teplu. Potom sa suší na slnku na sušiacich stoloch, kde sú zrná pravidelne starostlivo ručne triedené aby sa odstránenili chybné kusy. Môže to trvať od 15 do 20 dní.

Pergamenová káva sa potom ukladá do skladov, aby v priebehu dvoch mesiacov dosiahla optimálny obsah vlhkosti predtým, než ju prevezenú do mlyna sesterskej spoločnosti Rwanda Trading Company v Kigali. Tu je pergamen z kávy odstránený a všetky ďalšie chybné zrná pomocou svetlého triediaceho zariadenia. Gravitačné triediace stroje ďalej odstránia zlomené zrná a cudzie predmety predtým, než je káva konečne zabalená do vriec s hmotnosťou 60 kg a pripravená kontajnerom na export. Káva je prepravovaná buď do Dar es Salaam v Tanzánii alebo Mombasa v Keni, odkiaľ je distribuovaná do celého sveta.

V hodnotení SCA dosiahla táto káva 86.25 bodov!

KULTIVAR
Red Bourbon

NADMORSKÁ VÝŠKA
1600 až 2300 metrov nad morom

SPRACOVANIE
Mokrou metódou s trojnásobnou fermentáciou: všetka káva je ručne zbieraná, zrná sú vylúpnuté, nasucho 12 hodín fermentované, potom dvakrát fermentované na mokro 18 hodín, premyté horskou vodou, vysušené v tme a potom sušené slnkom na zvýšených posteliach.

ZBER
Marec-Júl 2017